Μητρώο Εκπαιδευτών

α. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο Κέντρο συγκροτείται Μητρώο Εκπαιδευτών υπεύθυνος του οποίου είναι ο Διευθυντής Επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης του ΚΕΔΙΒΙΜ.  Από τον Διευθυντή Επιμόρφωσης και το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο Εκπαιδευτών, πέραν αυτών που ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 120 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων εγγραφής και η διαδικασία κατάταξής τους σε θεματικά πεδία, σύμφωνα με τα προσόντα τους και την επιστημονική τους εξειδίκευση, καθώς και τα πρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, που απαιτούνται ανά περίπτωση για την εγγραφή ενδιαφερομένων στο Μητρώο Εκπαιδευτών του  ΚΕΔΙΒΙΜ ανά θεματικό πεδίο, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά περίπτωση. Με απόφαση του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή, εγκρίνεται η αίτηση ένταξής τους στο Μητρώο και κατατάσσονται σε ένα ή περισσότερα θεματικά πεδία του Μητρώου ανάλογα με τα προσόντα τους και την επιστημονική τους εξειδίκευση. Στο Μητρώο εκπαιδευτών εγγράφονται ως εκπαιδευτές φυσικά πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στις περ. α) έως δ) της παρ. 1 του άρθρου 121 του ν. 4957/2022 (Α’ 141). Στο Μητρώο εκπαιδευτών δύνανται να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα που είναι κατ’ ελάχιστον κάτοχοι τίτλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής και πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΚΕΔΙΒΙΜ, κατόπιν υποβολής αίτησης και αξιολόγησής των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους.

β. Ως εκπαιδευτές σε προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ δύνανται να απασχοληθούν οι ακόλουθες κατηγορίες:

i) μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ της ημεδαπής και αλλοδαπής,

ii) ερευνητές α’, β’, γ’ και δ’ βαθμίδας των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) της ημεδαπής,

iii) μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του ΑΕΙ,

iv) επισκέπτες Καθηγητές, επισκέπτες ερευνητές, ερευνητές επί συμβάσει, συνεργαζόμενοι Καθηγητές και διδάσκοντες στους οποίους έχει ανατεθεί αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε προγράμματα τυπικής εκπαίδευσης της ΑΣΠΑΙΤΕ,

v) εκπαιδευτές του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ.

γ. Για την απασχόλησή τους σε προγράμματα που διαχειρίζεται το ΚΕΔΙΒΙΜ, όλες οι κατηγορίες εκπαιδευτών της παρ. 1 αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους των έργων/προγραμμάτων του ΚΕΔΙΒΙΜ ή από τους πόρους του ΚΕΔΙΒΙΜ. Το ύψος της αμοιβής κάθε εκπαιδευτή καθορίζεται κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου προς τον Διευθυντή Επιμόρφωσης και το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ το οποίο εγκρίνει και εισηγείται στην Επιτροπή Ερευνών. Το σύνολο των αποδοχών κάθε εκπαιδευτή από τη συμμετοχή του σε έργα/προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).

Εκπαιδευτές του Κέντρου

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο Κέντρο συγκροτείται Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων υπεύθυνος του οποίου είναι ο Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ ο οποίος καθορίζει το χρονικό διάστημα που είναι ανοικτό σε αιτήσεις υποψηφίων. Στο Μητρώο Εκπαιδευτών έχουν δικαίωμα εγγραφής κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής (Πανεπιστημίων/ΤΕΙ) ή της αλλοδαπής με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο οφείλουν να είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων εφόσον απαιτείται από το πρόγραμμα. Η αίτηση για ένταξη στο Μητρώο υποβάλλεται σε ένα ή περισσότερα από τα γνωστικά πεδία. Δεν υποβάλλουν αίτηση στο Μητρώο:

α) Τα μέλη ΔΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλων πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής,

β) τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ,

γ) οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών της ΑΣΠΑΙΤΕ.

α. Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο

Το Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου είναι ανοικτό σε αιτήσεις υποψηφίων. Το ελάχιστο ακαδημαϊκό προσόν για την ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών είναι ο βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης από Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο οφείλουν να είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων εφόσον απαιτείται από το πρόγραμμα.

β. Ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών

Για την ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών της ΑΣΠΑΙΤΕ:

i) Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση μετά από πρόσκληση του Κέντρου. Στην αίτηση αυτή συμπληρώνονται προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, τίτλοι σπουδών, εργασιακή εμπειρία, διδακτική εμπειρία, πιστοποιήσεις άλλων γνώσεων. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ένα ή περισσότερα θεματικά πεδία του Μητρώου Εκπαιδευτών στα οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Τα πεδία για την υποβολή της αίτησης καθορίζονται κατά περίπτωση από το Διευθυντή Επιμόρφωσης. Ενδεικτικά θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επισυναφθούν τα ακόλουθα:

– Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας.

– Στοιχεία των τίτλων σπουδών (Ίδρυμα, Σχολή/Τμήμα,τίτλος, έτος κτήσης) και επισυναπτόμενα τα σκαναρισμένα αρχεία των τίτλων σπουδών (βασικός τίτλος σπουδών, μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό δίπλωμα, αναγνωρίσεις από τον ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ για τίτλους σπουδών της αλλοδαπής).

– Το επίπεδο γνώσης των ξένων γλωσσών και επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία των αναγνωρισμένων πιστοποιητικών/τίτλων που το αποδεικνύουν.

– Το επίπεδο γνώσης Η/Υ και επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία των αναγνωρισμένων πιστοποιητικών/τίτλων που το αποδεικνύουν.

– Λοιπές πιστοποιήσεις όπως πιστοποιητικά κατάρτισης/επιμόρφωσης (άνω των 25 ωρών) και επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία των πιστοποιητικών.

– Πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων εάν υπάρχει.

– Αποδεικτικό εγγραφής στο Μητρώο Εισηγητών ΛΑΕΚ εάν υπάρχει.

– Στοιχεία επαγγελματικής εμπειρίας πλην διδακτικής σε ενήλικες (φορέας απασχόλησης/επωνυμία εργοδότη, θέση/αντικείμενο, χρονικό διάστημα απασχόλησης) και

επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία βεβαιώσεων προϋπηρεσίας από εργοδότη ή από ασφαλιστικό φορέα ή έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όπου απαιτείται.

– Στοιχεία διδακτικής εμπειρίας σε ενήλικες (επωνυμία φορέα, εκπαιδευτικό αντικείμενο, ώρες διδασκαλίας, χρονικό διάστημα απασχόλησης) και επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία βεβαιώσεων εργοδοτών.

– Στοιχεία άλλων γνώσεων και επισυναπτόμενα τα αντίστοιχα σκαναρισμένα αρχεία που τις αποδεικνύουν.

– Κατάλογος συγγραφικού έργου (βιβλία/μονογραφίες/δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια/άλλες δημοσιεύσεις).

– Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υπέβαλε είναι αληθή και ακριβή.

ii) Η ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου ελέγχεται ως προς την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και στη συνέχεια του αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε αποδεικτικό παραδεκτής υποβολής στο οποίο αναφέρονται όλα τα δηλωθέντα στοιχεία (εφόσον η αίτηση είναι πλήρης), είτε ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις της αίτησης ώστε να συμπληρωθεί για να αποσταλεί το αποδεικτικό παραδεκτής υποβολής.

iii) Οι αιτήσεις αξιολογούνται από τον διευθυντή επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης του Κέντρου και εφόσον ικανοποιούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, γίνεται η ένταξη στο Μητρώο με απόφαση του Συμβουλίου του Κέντρου. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εάν ο ενδιαφερόμενος διαφωνεί με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης υποβάλλει αίτηση θεραπείας στο Συμβούλιο του Κέντρου. Η ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών δεν συνεπάγεται αυτόματα τη συμμετοχή σε κάποιο από τα προγράμματα του Κέντρου.

iv) Προσμέτρηση προσόντων και καταχώρισή τους στο Μητρώο.

  1. Αποδεικτικά πιστοποίησης γνώσεων- επιμόρφωσης/κατάρτισης

Τα δικαιολογητικά επιμόρφωσης, στο πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης που υποβάλλονται από τον υποψήφιο κατά την αίτησή του, θα πρέπει να περιλαμβάνουν με σαφήνεια τον επιμορφωτικό φορέα (δημόσιος ή ιδιωτικός), το αντικείμενο της επιμόρφωσης/κατάρτισης, το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης της επιμόρφωσης/κατάρτισης, τη διάρκειά της αποκλειστικά σε ώρες (άνω των 25 ωρών) και ό,τι άλλο προβλέπει το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε αντίθετη περίπτωση η επιμόρφωση/κατάρτιση δεν λαμβάνεται υπόψη. Ώρες που δεν αναφέρονται σε σχετική βεβαίωση μπορούν να αποδειχθούν από το πρόγραμμα σπουδών της επιμόρφωσης/κατάρτισης. Δεν γίνεται αποδεκτή η επιβεβαίωση ωρών επιμόρφωσης/κατάρτισης με Υπεύθυνες Δηλώσεις του υποψηφίου.

  1. Πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Εφόσον και όπου το θεσμικό πλαίσιο απαιτεί πιστοποίηση για τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων, το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απαραίτητο προσόν ένταξης στο Μητρώο.

  1. Ξένες γλώσσες

Η πιστοποίηση του επιπέδου γνώσης των ξένων γλωσσών, όπου αυτή απαιτείται, αποδεικνύεται με βάση τα προβλεπόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

  1. Εργασιακή εμπειρία

Η πιστοποίηση της εργασιακής εμπειρίας αποδεικνύεται με υποβολή των στοιχείων εκείνων από τα οποία προκύπτει σαφώς το αντικείμενο και το διάστημα απασχόλησης, καθώς και το είδος της εργασιακής σχέσης (τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα σε συνδυασμό με αρμοδίως υπογεγραμμένη σύμβαση για εργασιακή εμπειρία από ιδιωτικό φορέα, βεβαίωση προϋπηρεσίας/πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών για τους δημοσίους υπαλλήλους, αρμοδίως υπογεγραμμένη σύμβαση έργου με βεβαίωση εργοδότη στις περιπτώσεις όπου δεν προκύπτει η εργασιακή εμπειρία από τη βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, βεβαίωση προϋπηρεσίας της ΜΟΔΥ με βεβαίωση του Επιστημονικού Υπευθύνου του προγράμματος στις περιπτώσεις εργασίας σε ερευνητικό πρόγραμμα κ.λπ.).

  1. Πιστοποίηση βασικών γνώσεων πληροφορικής

Η πιστοποιημένη γνώση ή εμπειρία χειρισμού Η/Υ (νέες τεχνολογίες) αποδεικνύεται σύμφωνα με όσα πρoβλέπει το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

v) Εκπαιδευτές σε προγράμματα εξ αποστάσεως

Οι εκπαιδευτές σε προγράμματα που υλοποιούνται με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν ως κύριο αντικείμενο απασχόλησης την εκπαιδευτική υποστήριξη των εκπαιδευομένων κατά τη διαδικασία παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Προϋπόθεση συμμετοχής σε προγράμματα που υλοποιούνται με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορεί να αποτελεί η πιστοποιημένη γνώση ή εμπειρία χειρισμού Η/Υ (νέες τεχνολογίες), όπως καθορίζεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο. Η πιστοποιημένη γνώση αποδεικνύεται σύμφωνα με όσα προβλέπει το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιλογή Εκπαιδευτών

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης είτε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είτε o Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος σε συνεργασία με τον Διευθυντή Επιμόρφωσης του ΚΕΔΙΒΙΜ προχωρά:

α) Σε επιλογή από το Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου. Στην περίπτωση αυτή ο Επιστημονικός Υπεύθυνος μετά από σχετικό αίτημα πρόσβασης στο Μητρώο προς τον Διευθυντή Επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης προχωρά στην επιλογή του/ων εκπαιδευτή/ών από το συγκεκριμένο/α Θεματικό/ά Πεδίο/α σύμφωνα με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος.

β) Σε πρόσκληση προς τους ενταγμένους εκπαιδευτές στο Μητρώο. Στην περίπτωση αυτή η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Κέντρου. Σε κάθε πρόσκληση προγράμματος προσδιορίζονται τα θεματικά πεδία, τα στοιχεία που καθορίζουν τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας των διδασκόντων καθώς και τα ειδικότερα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθεί η κατάταξη των υποψηφίων. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση συμμετοχής όπως προσδιορίζεται στην πρόσκληση σύμφωνα με τους όρους της, αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια που αυτή ορίζει.

γ) Σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση αυτή ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ακολουθεί τις διαδικασίες του ΕΛΚΕ όπως αυτές προβλέπονται για τις δημόσιες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι εκπαιδευτές υποχρεούνται να ενταχθούν στο Μητρώο. Στη συνέχεια ο Επιστημονικός Υπεύθυνος καταθέτει στον ΕΛΚΕ το σχετικό με την ως άνω διαδικασία έντυπο έγκρισης απασχόλησης εκπαιδευτή/ών μαζί με βεβαίωση του Διευθυντή επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, η οποία πιστοποιεί την ένταξη του/των εκπαιδευτή/ών στο συγκεκριμένο Θεματικό Πεδίο του Μητρώου.